Ana Sayfa Bakım Cilt Bakımı Cildin Mucizevi Kurtarıcısı; Salistik Asit

Cildin Mucizevi Kurtarıcısı; Salistik Asit

107
0
salistik_asit_nedir?

Cilt bakımı yazısında bahsedeceğimiz salisilik asit halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine kimyasal madde değildir. Salisilik asit maddesi söğüt ağacının yapraklarından üretilir. Cilde birçok faydası olan BHA salisilik asit nedir? Sorusuna bu yazımızda cevap vereceğiz iyi okumalar!

BHA Salisilik Asit Nedir?

Bha salisilik asit lipofilik olmaları sayesinde yağda kolayca çözünen bir asit türüdür. Bu çözünme ile kıl köklerinde bulunan sebum hormonu üretim merkezine erişerek gözenekleri açar. Gözeneklerin açık olması da sivilcelerin oluşumunu engeller.

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Cilt sağlığı ve güzelliğini koruma için son yıllarda ön plana çıkan bu asit, yağda çözünebilme özelliği sayesinde gözeneklere nüfuz ederek tıkanmış gözenek  görünümü yok etmeye yardımcı olur. Ayrıca anti bakteriyel özelliğe sahipliği sayesinde cilt üzerindeki zararlı bakterileri öldürmesi sonucunda sivilce ve akne oluşumunu yok eder.

Salisilik Asit Cilde Faydaları Nelerdir?

Salisilik asit faydalarını ölçülü şekilde kullanıldığı zaman kısa sürede etkisini gösterebilen bir maddedir. Salistik asitin faydalarından bazıları şu şekildedir:
Cilt gözeneklerini tıkayan yağ, ölü deri, toz taneleri gibi zararlı maddelerini temizlediği için siyah nokta ve sivilce daha az görülür.
Sebum hormonunun dengeleme özelliğine sahip olduğu için cildin aşırı yağlanmasını önler.
Cilt hücrelerini derinlemesine temizlediğinden dolayı yaşlanmanın belirtisi olan kırışıkları geciktirir. Cilt derisini sıkılaştırır. Cildin parlak görünmesini sağlar.
Anti bakteriyel özelliği sayesinde sivilce oluşumuna neden olan bakterileri öldürür.

Salisilik Asit Bulunan Ürünler

Birçok faydası bulunan salisilik asit yediğimiz meyve ve sebzelerin içerisinde de bulunmaktadır. İçerisinde salisilik asit bulunan meyve sebzeler şu şekildedir:

Enginar, karnabahar, brokoli, yonca, salatalık, mısır, turp, patates, rezene, patlıcan, ıspanak, mantar, biber, konserve ürünlerin yanı sıra turşu gibi sebzelerde, greyfurt, portakal, kivi, şeftali, karpuz, muz, kayısı, avokado, domates, ananas, erik, üzüm, çilek, böğürtlen, yaban mersini, nar, mango, limon gibi meyvelerde ayrıca Antep fıstığı, susam tohumu, yer fıstığı, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin içerisinde  bolca salisilik asit bulunmaktadır.

Ayrıca salisilik asit kozmetik sektöründe kendisine önemli bir yer bulmasından dolayı birçok krem, tonik, serum ve jelin ana bileşenlerinden bir tanesidir. Söğüt yaprağından saf olarak üretilen salisilik asit tek başına kullanılması önerilmiyor. Bu yüzden üretilen krem ve jel içerisinde cilde zarar vermeyecek ölçüde kullanılıyor.

Ordinary Salisilik Asit Nerelerde Kullanılır?

Salisilik asit, seboreik dermatit, nasırlar, mısırlar, keratoz pilaris, akne, sedef hastalığı, akantozis nigrikanlar, iktiyoz, siğillerin ve birçok hastalığın tedavisi amacıyla üretilen krem veya jelin ana bileşenleri arasında kullanılan bir maddedir.

Salisilik Asidi Hangi Cilt Tipleri Kullanabilir?

salistik_asit_nedir?

Salisilik asit içeren jel, serum, tonik ve kremler hassas cilt tipleri de dahil diğer cilt tiplerine sahip kişiler kullanabilir. Fakat kullanırken alınan ürünün içerdiği salisilik asit yüzdesine hassas cilt tipine sahip kişiler daha çok dikkat etmelidir. Yağlı cilt tipine sahip kişilerde sebum hormonu fazla yağ salgılamasından ötürü istenmeyen sivilcelerde artış meydana geliyor. Salisilik asit yağ dengesini sağladığı için yağlı cilt tipine sahip kişilerde çok daha etkili olabilir.

Hassas Ciltler Salisilik Asit Kullanabilir Mi?

Salisilik Asit içeren ürünler cilt tonunu dengelemesi ve sebum hormonunu dengeleme özelliklerine sahip olmasından dolayı hassas cilt tipine sahip insanların kullanımı için uygundur.

Salisilik Asit Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kuru ve hassas cilt özelliklerine sahip olan kişiler bu asidi kullanırken nemlendirici krem kullanmaya dikkat etmelidir. Salisilik asit içeren ürünler peeling etkisine sahip olmasından dolayı, bu ürünleri kullandıktan sonra cildinizi güneşten korumanız gerekiyor. Bunun nedeni ise içerdiği peeling etkisine sahip asidin cilt hassasiyetini arttırmasıdır.

Salisilik Asit Zararlı Mıdır?

Salisilik Asit ölçülü ve dengeli bir kullanım ile cilt üzerinde zararlı bir etkiye sahip değildir. Salisilik asit içeren krem veya jel gibi ürünlerde asidin daha iyi çözülmesi amacıyla farklı formlarda alkol bir miktar kullanılıyor. Alkol kullanıma bağlı olarak bazı cilt tipleri hassas olmasından ötürü tepki geliştirebiliyor. Cildin verdiği tepkilerden bazıları şu şekildedir:
Ciltte geçici kızarıklık, cildin kısa süreli kaşınması ve cilt üzerinde uzun süreli nemli olması cildin verdiği tepkiler olarak sayabiliriz.

Salisilik Asit Sivilce Çıkarır Mı?

salistik_asit_nedir?

Salisilik asit veya salisilik asit içeren ürünler sivilce ve akne tedavisinde kullanılma özelliğine sahiptir. İdeal oranda kullanımı sonucunda ciltte sivilce çıkarmanın aksine, cilt üzerinde bulunan büyük sivilce veya akneyi yok eder. Ayrıca cilt gözenekleri içerisinde biriken yağlı dokuyu kurutarak oluşabilecek sivilce problemini de engeller.

Salisilik Asit Cildi Soyar Mı?

salistik_asit_nedir?

Beta hidroksi asitlerinden olan salisilik asit cilt üzerindeki ölü deri hücrelerini soyma özelliğe sahip olduğu için cilt üzerindeki kötü deriyi soyar

Salisilik Asit Neyle Birlikte Kullanılmaz?

C vitamini içeren ürünler, askorbik asit içeriğine sahip olmasından dolayı salisilik asit içeren ürünlerle birlikte kullanılması önerilmiyor. Bunun nedeni iki asit türü üst üste kullanıldığı zaman birbirini nötrlediğinden cilt üzerinden tahrişe neden olabilir.